06 лютого 2017 року


4 лютого 2017 - Всесвітній день боротьби проти раку

4 лютого 2000 року на Всесвітньому саміті проти раку було запропоновано відзначати Всесвітній день боротьби проти раку як складову частину Всесвітньої протиракової кампанії, яку запропонувала Паризька хартія.

Міжнародний протираковий союз (UICC) сприяв ініціативі та до 2005 року отримав підтримку від різних партнерів та організацій, а також Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та МАГАТЕ.

Із 2006 року: 4 лютого -   День боротьби із захворюванням на рак.

Основна мета цього дня – це нагадати суспільству про існування такої глобальної проблеми, як онкологічні захворювання, привернути увагу до неї, нагадати, наскільки поширений та небезпечний рак і що треба робити, щоб запобігти цій хворобі, а саме – активно впроваджувати у життя заходи щодо його профілактики та ранньої діагностики, лікування.

У 2016 році стартувала трирічна програма 2016 - 2018 під лозунгом: «Ми можемо. Я можу», метою якої стало підвищення поінформованості про цю хворобу, привернення уваги до профілактики, діагностики та лікування онкозахворювань.

Це актуально, бо кожен день 27 тисяч людей у світі дізнаються, що захворіли на рак, і кожен місяць 600 тисяч людей помирають нього.

За даними ВООЗ: існує більше 100 видів раку і хвороба може розвиватися у будь-якій частині тіла.

Більше 60% нових випадків захворювання на рак зареєстровані у країнах Африки, Азії, Центральної і Південної Америки. У цих регіонах реєструється 70% усіх випадків смерті від раку.

У всьому світі найбільша кількість чоловіків помирає від наступних п’яти видів раку (в порядку зменшення кількості): раку легень, шлунку, печінки, ободової і прямої кишки та стравоходу.

У всьому світі найбільша кількість жінок помирає від наступних п’яти видів раку (в порядку зменшення кількості): раку грудей, легень, шлунку, прямої та ободової кишки і шийки матки.

У багатьох країнах, що розвиваються, рак шийки матки є найпоширенішим типом раку.

Вживання тютюну є найзначнішою окремою причиною раку, якій можна запобігти.
Більше 20% смертей від раку пов’язані із вживанням тютюну.

Одна п’ята частина всіх ракових захворювань у світі розвивається у результаті хронічної інфекції. Так, наприклад, вірус папіломи людини (ВПЛ) викликає рак шийки матки, а вірус гепатиту B - рак печінки.

Такі види раку, які мають значимість для громадської охорони здоров’я, як рак молочної залози, рак шийки матки та рак товстої і прямої кишки є виліковними у разі їх раннього виявлення та належного лікування.

У країнах, що розвиваються, до 20% випадків смерті від раку можна уникнути шляхом імунізації проти вірусу гепатиту В і вірусу папіломи людини.

На протязі 2016 р на території Дніпровського району міста Києва зареєстровано 1431 випадків вперше виявлених злоякісних пухлин.

Захворюваність порівняно із минулим роком зменшилася  та  склала  403,4 на 100 тис. населення. По місту Києву вона складає – 367,8 на 100 тис. населення.

На диспансерному обліку на 1.01.2017 року знаходиться 10960 онкохворих (3089,9 на 100 тис. населення), із них живуть більше 5 років від початку  лікування 6652 (60,7 % від усіх онкохворих ).

У Дніпровському районі міста Києва зросла захворюваність на рак ротової порожнини з 5,4 до 9,6 на 100 тис. населення, рак стравоходу із 3,1 до 3,9 на 100 тис. населення, рак шлунка – із 20,9 до 22,6 на 100 тис. населення, рак тіла матки – із 35,3 до 38 на 100 тис. жіночого населення, яєчників – із 17,6 до 26,7 на 100 тис. жіночого населення, рак шийки матки – із 19,2 до 23,1 на 100 тис. жіночого населення, рак простати – із 45,1 до 45,4 на 100 тис. чоловічого населення.

Зменшилася захворюваність на рак ободової кишки, прямої кишки, молочної залози, гортані, легень, шкіри, нирок, сечового міхура, щитовидної залози, лімфом та меланом.

На протязі 2016 року у  Дніпровському районі зареєстровано 1249 вперше взятих на облік онкохворих. Спеціальне лікування проведено 1249 хворим із злоякісними пухлинами. Із них 883 хворим, взятим на облік у 2016 році (70,7% від узятих на облік).

Дієта проти раку.

  • Обмежте вживання  тугоплавких жирів, які містяться в жирній баранині, яловичині, свинині, маслі вершковому.
  • Готуйте їжу на оливковій, кукурудзяній, соєвій олії.
  • Не їжте смажену їжу, віддаючи перевагу тушеній і вареній.
  • Вживайте морську рибу, наприклад хек, тріску, палтус, яка містить йод, він підтримує    гормональний фон і не дає розвиватися пухлині.
  • Віддайте перевагу у харчуванні фруктам і овочам,
    У першу чергу це плоди зеленого, жовтого і червоно-оранжевого кольору, такі, як хурма, гарбуз, кабачки, абрикоси. Особливо слід виділити білокачанну капусту. Вона дуже корисна при спадкової схильності до жіночих онкологічних захворювань. Китайська салатна, брюссельська, кольрабі - теж захищають людину від раку.
  • Відмовтеся від звичайної солі. Рафінована сіль «Екстра» - гірший різновид солі. Краще перейдіть на сіль мінералізовану, грубого помолу, або йодовану.
  • Відмовтеся від консервів. Залиште ті домашні заготовки, які приготовлені без оцту.
  • Молоко і молочно-кислі продукти вибирайте зниженої жирності: 1,5-2,5%. Корисний сир домашнього приготування. Із сирів віддайте перевагу бринзі або вживайте тверді сорти.
  • Використовуйте якісну воду для приготування їжі і чаїв. Воду із-під крана, пропускайте через фільтри, хоча б найпростіші, вугільні.
  • Із чаїв віддайте перевагу зеленому, танін і катехін, що містяться в ньому, захищають від раку.

Бережіть своє здоровя!

Районний позаштатний фахівець із онкології  Ф.С. Долінський.
Центр здоров’я Дніпровського району міста Києва.


 
сайт создан компанией сайт разработан компанией Эффект

РЕФОРМА МЕДИЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ
Профспілкове життя