14 листопада 2017 року

До Всесвітнього дня діабету – 14.11.2017р.

Профілактика цукрового діабету 1 типу.

Первинна профілактика цукрового діабету 1 типу включає усунення факторів ризику розвитку захворювання, а саме:

  • Профілактика  вірусних захворювань:
  • (краснухи   епідемічного  паротиту, простого герпесу,  грипу, тощо);
  • Наявність грудного вигодовування  від народження дитини до 1–1,5 річного віку;
  • Навчання  дітей правильному реагуванню на  стресові  ситуації;
  • Значне обмеження вживання  продуктів зі штучними харчовими добавками:
  • Раціональне (натуральне) харчування.

Профілактика цукрового діабету 2 типу.

Первинна профілактика цукрового  діабету 2 типу повинна враховувати фактори ризику: вік (> 45 років) і випадки  діабету в сім’ї.

У зв’язку з цим, люди у віці 45 років і старші повинні у обов’язковому порядку регулярно проходити обстеження на визначення рівня  глюкози в крові натще і через 2 години після іжі (глікемічний  профіль).

Один із найбільш важливих  профілактичних  заходів — контроль ваги тіла та її зниження при надлишку! З цією метою необхідно переглянути свій раціон харчування і направити максимум зусиль на боротьбу з малорухливим способом життя із допомогою активних занять фізкультурою чи спортом.  Чим раніше будуть прийняті ці заходи, тим більше шансів значно відтермінувати розвиток цукрового діабету 2 типу.

Основні правила харчування при боротьбі з надлишковою вагою:

  1. Виділяти  для кожного  прийому  їжі достатню кількість часу і ретельно пережовувати їжу.
  2. Не пропускати  прийоми їжі. В день необхідно їсти  не рідше  ніж 3–5 разів. При цьому,  прийомом їжі вважається і споживання фруктів, і стакан соку чи кефіру.
  3. Не голодувати.
  4. Відправляючись  у магазин за продуктами, поїсти, скласти список необхідних покупок і притримуватись його.
  5. Не перетворювати прийоми їжі в нагороду, не їсти для покращення  настрою.
  6. Наполегливо  рекомендується додтимуватися  правила — останній  прийом їжі -  не пізніше, ніж  за 3 години  до сну.
  7. Асортимент продуктів харчування повинен бути різноманітним, а порції невеликими. Ідеально -  з’їдати  половину від порції що покладена в тарілку.
  8. Не їсти, якщо не голодні.    

Бережіть своє здоров’я!


Центр здоров’я Дніпровського району міста Києва.

 
сайт создан компанией сайт разработан компанией Эффект

РЕФОРМА МЕДИЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ
Профспілкове життя